Zenék

2015. május 20., szerda

Borsmenta




Chilis fogkrém szívecskékkel 



A legtöbben már biztos átérezték az első szerelem bizsergését. Nem árulok zsákbamacskát,most is erről lesz szó. Ilyenkor az ember általában ragaszkodik a klasszikus ideákhoz: a férfi legyen magasabb, mint a nő, és legyen valamivel idősebb, vagy legalábbis vele egykorú. De mi van akkor, ha borul ez a felállás? Ha a Lovely Comlexhez hasonlóan a lány magasabb, sőt akár idősebb is? 


Égből pottyant esti mesék 



Dobjuk be egy sztoriba Icsit, a tinik tipikus álomsztárját, Heit, a hősszerelmes jó kislányt (aki mellesleg bálványunk legjobb barátja), és pár elvakult, fanatikus rajongót. Az eredmény sejthető: az iskola rettegett csajbandája egyből rászáll, hogy akár nyomatékos eszközöket bevetve győzzék meg Heit, miszerint jobb lesz távol tartania magát Icsitől. Ám amikor a dolgok kezdenének elfajulni, a sors érdekes megmentőt küld: egy fiatal gördeszkás srác esik be a jelenet közepébe, és kijelenti, hogy ő Hei barátja, ezzel megmentve a lányt a további fenyegetéstől.
A fényes páncélú lovag azonban közel sem olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre látszik. Nem elég, hogy Io még elemibe jár, de szemtelen, makacs természetével egykettőre kiborítja Heit. A lány alapvetően naiv és ügyetlen, de roppant szerethető és vidám figura. próbálna közeledni a nagymenő Icsi felé, de Io a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel, látszólag csak azért, hogy bosszanthassa őt - pedig ennél többről van szó. Erre a másik rajongótábor is rájön, és Io "követői" is kezelésbe veszik a lányt. Persze Io mindig közbelép, valahányszor Hei bajba kerül. Ám az elvárható, boldog egymásba habarodás helyett a párocska folyton-folyvást csak marakodik, holott a napnál is világosabb, hogy összetartoznak.
Életüket önmagunkon kívül mások is előszeretettel megkeserítik, például Mary, Io osztálytársa és gyerekkori barátja, aki odáig van a fiúért, csak hát ő szó szerint képtelen elviselni a közelségét. Hei legfőbb nemezise pedig Naomi, aki elhatározta, hogy Icsi felesége lesz. Két barátnőjével együtt alkotják az iskola hírhedt csajbandáját, és ott tesznek keresztbe Heinek, ahol csak tudnak.

A Borsmenta Seo Eun-Jin egyik legismertebb manhwája, mely nem csak nálunk örvend nagy népszerűségnek, de hazájában, Koreában is a tinik egyik kedvencévé vált 2000 és 2003 között. A szépen kidolgozott karakterek mellett az írónő a történetvezetést sem hanyagolta el: adva van egy lány, aki a Nagy Őt keresi, és egy nálánál jóval fiatalabb, erőszakos kissrác, aki fizikailag allergiás a nőkre - akár egyetlen érintésükre is viszkető kiütések lepik el a testét. 
Neveletlen, elkényeztetett, beképzelt és erőszakos, mégis ő hívja fel Hei figyelmét arra, hogy a lány mennyire ostobán viselkedik.
Vajon Hei tényleg szerelmes Icsibe, vagy csak a fiú által megtestesített ideált bálványozza? Hiszen a szerelem és a rajongás nem ugyanaz. De még ha Hei tudatában is van mindennek, hajlandó lenne lemondani erről az érzésről? Lesz bármelyikük olyan bátor, hogy bevallja ezt magának, és szembenéz a valósággal? 



Mágus a színfalak mögött 



A Kos és a Bika horoszkóp együttes hatása alatt született Seo Eun-Jin már kezdő alkotóként is felhívta magára a figyelmet. Pontos, kidolgozott karaktereivel és lendületes vonalvezetésével nem csak szépséget, de dinamikát is adott történeteinek. Első nagyobb sikerét 1999-ben aratta egy háromkötetes romantikus fantasyvel, a Psychével, melyet nem sokkal később követett a Borsmenta. 
Tehetségét leginkább a romantikus történeteken keresztül csodálhatjuk meg, ám szerencsés módon túl tudott lépni a tipikus tinédzserkategórián. Ezt láthatjuk a Trumps! című, inkább a felnőtteket, illetve az érettebb gondolkodású fiatalookat megcélzó mű hasábjain is, de grafikai munkásságával több könyv (Treasure Hunter, Bulken Kkoch), valamint a Dél-Koreában hátrányos helyzetben lévő, keményvonalas boys' love történetekben is találkozhatunk. 




Adatlap 


Borsmenta 
(manhwa, 2000-2003) 

Írta és rajzolta: Seo Eun-Jin 
Hossza: 4 kötet 
Kiadja: Vad Virágok Könyvműhely 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése