Zenék

2015. június 10., szerda

Yotsubato! (Manga)




Óda a gyermekkorhoz 


Egy emlékezetes mangához nem mindig kellenek isteni hősök, varázskardok, időutazás vagy gyanúsan nagy mellű orgyilkos hajadon. Néha elég egy kíváncsi ötéves kislány és az ő kalandjai a családdal, barátokkal. 


Gyermeki lelkesedés rajzolt formában 


Yotsubato! úgy olvastatja magát, hogy közben a legőszintébb gyermeki mosolyt ragasztja az olvasó szájára. A szó legtökéletesebb értelmében ártatlan szórakozás. Felidézi azt az időszakot, amikor a csúszda, a szánkó vagy a narancslé még ismeretlen, ezért elképesztően érdekes élmény volt a hátsó kert pedig minden szegletében kincset és kalandot rejtett. Olyan, mint ha a Kázmér és Huba főhőse lelkes, mindenkire bizalommal tekintő kislány lenne - tehát egyáltalán nem olyan, mint az előbb említettek, de a gyerekkor emlékei velük is felbuzognak az emberben. 


Fogadott kislány kalandjai a külvárosban 


Az alaphelyzetnél nincs egyszerűbb; fiatal apa költözik ötéves kislányával, Yotsubával a szomszédságba. Yotsuba a sorozat főszereplője: ezért minden fejezet címe az, hogy Yotsuba és... (valamilyen játék, elektronikai szaküzlet, pizza), tehát Yotsubato..., vagy másik átírásban Yotsuba&... 
A kislány elképesztő energiagombóc, mindenkivel ismerkedik és minden új neki: a csengő, a légkondi, az elefánt, a csillagok és a V betűben hazatartó vadludak. Mindent szeretne megtudni, de gyakran félreérti a dolgokat, különösen, ha a felnőttek bonyolult, dupla csavaros kommunikációja megzavarja. 
A sorozat története annyi, hogy Yotsuba találkozik mindenféle jelenséggel, mint a virágvásárlás vagy a hőlégballon, és minden ilyesmi rendkívül szórakoztatja. Lelkesedése fertőző, ezért gyakran szerveznek vele programokat, mint közös sütögetés, csillagnézés, vagy kabócafogás a közeli hegyen. A sorozat mottója jól leírja a hangulatot: mindig a mai nap a legszebb! Gyakran keveredik kalandokba, például nézi, amikor a közeli étteremben a szakács tésztát gyúr, vagy meg kell találja a tökéletes játékmacit a boltban. 


Szereplők, megjelenések és hangulatok 


A nyitóképben Koiwai úr, és fogadott lénya, Yotsuba költöznek az új házba a családi barát, Jumbo segítségével. Yotsuba zöld haja mindig négy copfban van, így hasonlít a négylevelű lóherére, ami amúgy a neve jelentése is. Apja egy fiatal fordító, aki nagyon szereti Yotsubát, nem takarít valami alaposan és hajlamos egész nap pólóban és boxerben dolgozni otthon. Nem tudni, miért fogadta örökbe a kislányt, sőt Yotsuba származásáról is csak annyit tudunk, amennyit ő maga mond: a háztól jobbra van a sziget, ahonnan jött. 
Mivel apja sokat dolgozik, Yotsuba gyorsan megismerkedik a szomszédokkal. Az Ayase család három leánygyermeke nagyon megkedveli a fura, lelkes, vidám és őszinte kislányt, és bejárása lesz a házba. Rajtuk keresztül sokféle kalandba keveredik, sőt egy idő után a szomszéd ház asszonyát anyunak kezdi szólítani. Ez nem okoz problémát, hiszen gyakorlatilag az Ayase család legkisebb tagjává válik, olyan gyakran jár át és játszik a lányokkal. Közben a Koiwai család barátai is feltűnnek, Jumbo beleszeret az Ayase család legidősebb leánygyermekébe, a szép, de csípős nyelvű Asagiba. 
Ezek a történések csak a háttérben zajlanak, a lényeg Yotsuba és az ő kapcsolata a többiekkel. 


Fogadtatás (Érdekesség) 


A manga formátuma egész oldalas, szemben a szerző előző mangájával, az Azumanga Dajöval, amely hagyományos yonkoma (négypaneles) formában készült. A jó eladások mellett szakmailag is sikereket hozott, a népszerűségét a kritikusok a vidám hangulatnak, a jó történeteknek, és a fura, de realisztikus karaktereknek, különösen a címszereplők tulajdonították. 
Yotsuba emellett a 4chan kabalakaraktere is lett, ő jelzi, ha nincs már meg egy fálj (404 Girl), sőt a website szoftverét róla nevezték el. Mivel a 4chan mellékneve "az internet pöcegödre", ez talán nem annyira tiszteletreméltó eredmény.  


Mikor olvassuk? 


A Yotsubato! ideállis olvasmány, ha őszinte vidámságot szeretnénk látni és érezni, ha emlékeztetni akarjuk magunkat a gyermekkor üde és lendületes világára, és ha egy nyári nap játékos hangulatára van szűkségünk. Depresszió ellen kanalas orvosság, emberutálatot külsérelmi nyom nélkül gyógyít.  



Adatlap: 

Yotsubato! 
(manga 2003- ) 

Írta és rajzolta: Kiyohiko Azuma 
Hossza: eddig 87 kötet angolul 



Olvasható online angolul itt




1 megjegyzés:

  1. Na, ez érdekes leírás volt. Még a 404-ről sem feledkeztél el. Mikor angol tanfolyamra jártam, tanultunk az internetes szlengről is. Ekkor megkérdeztem a tanáromat, hogy ismeri-e a 404-et és miért szoktak olyat írni, pl. "He is a 404 boy" Azt felelte, hogy annyit jelent, hogy hülye.
    Na, itt elgondolkoztam, hogy vajon miért ez a kislány lett a hibaoldalak "mémje" / ikonja a mangás honlapokon. Talán, mert az a személy, aki ezt kitalálta, nem szereti a gyerekeket és Yotsubában a hülyegyereket látja? Lehet, hogy Yotsuba elég energikus, de neveletlen is, bár a (nevelő)apja foglalkozik vele, de úgy érzem, nem magyaráz eleget a gyereknek, hogy megértse és ne kövesse el ugyanazokat a hibákat. Volt olyan fejezet, amelyben úgy büntette meg a kislányt a füllentése miatt, hogy elvitte egy számára nagyon ijesztő szoborhoz. Tudom, csak egy manga, nem kell komolyan venni, de ha a valóságban ilyet tenne egy szülő, traumát okozna a saját gyerekének.
    Emellett az apja azt se mondja meg a lányának, hogy nem szabad állandóan piszkálni Yandát, mert ez akár a bullying-szintre is süllyedhet. Igaz, Yanda azt a hibát követte el, hogy engedély nélkül akart bemenni a barátja házába, de azért nem kell folyamatosan piszkálni.
    Ezeket persze nem rosszindulatból írom le, hisz csak egy mangáról szól :)

    VálaszTörlés